Iata ca am ajuns cu dezvaluirile noastre la un capitol caruia nu ii oferim importanta cuvenita, si anume feroneria necesara functionarii mobilierelor noastre si accesoriile aferente mobilierului. Ne vom referi la aceasta, din punct de vedere al comandarii mobilierului si nu la cel achizitionat dintre rafturile din magazine, iar asta din motivul ca, la cea din urma varianta, esti limitat, nu ai posibilitatea sa alegi, si oricum in 90% din cazuri, acesta este cat mai economic.
Sunt foarte multi producatori de mobila pe piata din Romania, dar si mai multe sunt optiunile lor si ale tale, cand vine vorba de functionalitatea tehnica a mobilierelor. Vom incerca sa prezentam aceasta categorie cat mai simplu, astfel incat sa iti fie usor sa decizi ce este mai potrivit pentru tine.
Vom incepe prin a mentiona faptul ca ne referim la feronerie ca fiind balamalele, glisierele, elementele de ridicare a usilor, de culisare a lor, diverse sisteme de depozitare care functioneaza ca un mecanism, etc. Ceea ce nu consideram feronerie, ci mai degraba accesorii pentru mobila facuta pe comanda, sunt manerele, picioarele, plinta, sipca de apa, cornisa, sistemele despartitoare ale sertarelor, sistemele de depozitare simple ( de exemplu suportul de tacamuri), etc.
Atat feroneria cat si accesoriile sunt prezente la diferite niveluri de pret dar si pe categorii de mobilier. Avem elemente specifice pentru mobila de bucatarie, pentru dressing si pentru paturi. Pentru alte categorii de mobiliere realizate la comanda, se pot implementa elementele comune, de exemplu balamalele (care deschid usa, indiferent ca este dulapul de pe hol sau din baie) sau glisierele (care deschid sertarele). Cat despre partea financiara, este de la sine inteles – daca are pret mic, vorbim de economie (iar pozitia asta nu ar trebui sa existe cand vorbim despre mobila facuta pe comanda. Ea se preteaza mobilierului in serie, vandut la bani putini). Daca are pret care “depaseste salarul tau”, vorbim de calitate superioara (calitate reala, exprimata atat prin felul utilizarii, finetea, cat si prin durabilitate in timp). Mai avem si feroneria de nivel mediu, in care sunt imprumutate functionalitatiile celor de top, insa nu prezinta si calitatiile de top. De exemplu o glisiera nu va rula atat de fin si silentios, precum una de top, dar face o treaba buna si nu te lasa la greu, va rezista timp indelungat. In privinta pretului, sunt situate la un nivel moderat, accesibil.
Lasand la o parte generalitatiile, ne indreptam atentia spre balamale. Desi o categorie numeroasa, distingem doua zone importante, cele simple si cele cu amortizari sau inchideri silentioase, cum se mai spune. La capitolul glisiere, putem sa povestim o zi intreaga, dar le impartim astfel: care au culisarea pe role (cele mai economice) si care au culisarea pe bile, acestea din urma fiind cu amortizare sau nu si cu montaj pe laterala sertarului sau invizibila, sub sertar. De asemenea, tot aici poti opta pentru personalizarea lor, adica poti alege culoarea, sau poti alege sa aiba imprimare sau material, de exemplu piele sintetica, sticla, lonjeron sau orice altceva. Sunt glisiere (sertare) cu fronturi incluse, care pot fi folosite in turn, pentru depozitare (in acest fel, cand deschizi usa, vezi tot ce ai in sertare). Trecem mai departe, vorbind despre usile care se deschid pe orizontala (in sus sau in jos). Pentru varianta economica avem foarfecele de bar (usa se deschide in jos) si telescoape sau pistoanele cu gaz (pentru cea care se deschide in sus). Daca vrei un alt nivel, ne uitam la sistemele special concepute pentru asta, de exemplu AVENTOS-urile, de la Blum sau Kinvaro, de la Grass. Acestea iti permit sa ridici usa franta, sa basculezi usa deasupra corpului sau paralela cu corpul, etc.
Pentru a facilita accesul in zonele dificile ale mobilierului, cum ar fi in corpul de pe colt, din bucatarie, sunt diverse sisteme de colt, care pot fi extrase in exterior, iar in acest fel poti vedea tot continutul dulapului. Tot pentru usurinta in utilizare, avem cosurile jolly (de obicei se pun langa plita si cuptor, pentru ca poti depozita diverse sticle si borcane, in ele, care sunt necesare gatirii zi de zi), scurgator de vase, care poate fi asezat in corpul suspendat, deasupra chiuvetei sau, daca ai geam in fata chiuvetei, poti sa il pozitionezi intr-un sertar, langa chiuveta. Mai avem sertar special pentru zona de sub chiuveta, in forma de U, care iti permite o usoara depozitare pe langa scurgerile prezente. Tot in aceasta zona sunt nenumarate feluri de a folosi cosurile menajere, de la cele montate pe usa, pana la cele in sertar, cu 4 zone principale si doua sau trei zone de depozitare micute. Poti alege turnuri speciale cu rafturi sau sertare, sau treapta implementata in soclul mobilierului, astfel incat sa ajungi cu usurinta la corpurile suspendate sau daca ai copii, sa ajunga ei la chiuveta.
De mentionat separat, ar fi posibilitatea automatizarii deschiderilor usilor si a sertarelor. Doar o atingere usoara, iar sistemul astfel conceput, face toata treaba pentru tine. Aici putem lua in calcul si lifturile speciale, care iti coboara compartimentarea corpurilor suspendate, la nivelul blatului, fara ca tu sa depui cel mai mic efort.
In cazul deschiderii usilor si a sertarelor, avem posibilitatea folosirii manerelor aplicate, a celor incadrate (se frezeaza zona manerului in pal sau mdf sau lemn si se insereaza manerele, astfel incat ele nu vor iesi in afara, ci vor fi la nivelul frontului) sau ai varianta profilelor, pe post de maner, acestea fiind oarecum ascunse, dar tot vizibile. La fel si in cazul fronturilor din MDF, care pot avea ele insele direct frezata zona de maner. Iar in cazul deschiderilor fara maner, sunt asa numitele push to open.Mai exact se ataseaza, in cant sau in interiorul dulapului un fel de buton, care, in momentul in care apesi usor pe usa, acesta impinge usa spre tine, iar tu o poti deschide larg. Putem mentiona si glisiere pentru sertare care au incorporate direct aceste elemente.
Despre compartimentare interioara sunt multe de spus. De la casete simple, seturi de compartimentare speciala, separatoare transversale si pereti intermediari, pana la suport pentru tacamuri, tava pentru sticle, suport pentru farfurii, pentru cutite, pentru condimente, dispozitive de taiat diverse folii de bucatarie sau suporti pentru matura. Optiunile sunt foarte multe.
Ceea ce este specific zonelor de dressing-uri, dar nu numai, sunt sistemele de culisare a usilor. Acestea sunt iarasi cu amortizari sau fara, iar prinderea lor este diferita. Poate sa culiseze pe tavanul dulapului sau in partea superioara, fara culisare in partea inferioara sau invers. Aici, te sfatuim sa te consulti cu tamplarul, care iti face mobila la comanda, care este cea mai buna alegere, in functie de designul si utilitatea pe care o vrei. Specifice dulapurilor sunt si barile de metal, actionate pe lift, astfel incat hainele de pe bara de sus, la care nu ajungi, sa coboare la nivelul inferior. Sunt sisteme speciale de umerase pentru pantaloni, pentu cravate, cosuri extractibile, care pot fi implementate si diverse alte compartimentari de care poti beneficia.
In treacat vom spune si despre sistemele de ridicare a paturilor (nu doar a somierelor), pe verticala sau orizontala, in vederea ascunderii acestora in dulapuri, iarasi cu cateva diversitati si aici. La fel si in cazul sistemelor pentru mese sau birouri. Poti creea din masuta de cafea, masa pentru a manca, sau poti alegi pentru masa ascunsa in blat sau in mobila, iar biroul poate urca sau cobori, in functie de miscarea de care ai nevoie, atunci cand petreci mult timp in fata calculatorului. Cat despre partea de iluminare a mobilierului, te las pe tine sa decizi, solutiile in acest caz fiind infinite, de la spoturi incorporate unde vrei tu, in mobila facuta pe comanda, pana la deschiderea usilor de la dressing, unde lumina se aprinde pe senzori. Te indemnam sa retii ca poti opta ca intrerupatoarele sa fie ascunse in mobilier, iar tu doar trebuie sa treci cu mana peste laterala lui, ca sa se aprinda. Superb, nu-i asa?
Cu totii vrem ca aspectul mobilierelor sa fie cat mai elevat, sa ne faca sa ne simtim bine, multumiti, mandri, asa ca de putine ori punem pret pe aceste elemente, care la urma urmei, fac ca niste piese de pal, sa devina si sa functioneze ca un dulap, de exemplu. Dar daca consideri mobila facuta pe comanda ca o investitie pe termen lung, prin care iti doresti sa impresionezi, sti acum ce alegeri ai de facut.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.