CULORI, TONURI, TEXTURI SI FINISAJE IN MOBILA LA COMANDA
Cand ne prezentam la tine acasa, noi, producatorii de mobila la comanda, venim insotiti de paletare de culori pentru materialele din care decizi sa iti confectionam mobila. Alegerea ta nu va fi una usoara. Din experienta iti spunem ca, cu cat ai mai multe posibilitati, cu atat iti va fi mai greu. Nu-I adevarat, te gandesti. Eu stiu cum vreau sa arate, ce culori imi doresc. Nu contestam, insa daca iti aratam, de exemplu, zece tonuri de gri, foarte asemanatoare, dar totusi diferite, cam iti iei timp sa o gasesti pe cea mai potrivita. Dar daca mai adaugam si finisaje diferite (mat, ultra mat, super mat, catifea mat)? Dar daca mai avem si putina textura la acestea? Hopa!!! Deja vorbim altfel. De aceea nu promitem ca acest articol va fi unul scurt.
Evident nu vom prezenta fiecare imitatie de lemn, culoare, nuanta, ton, textura si finisaj existente, insa este important sa mentionam categoriile, astfel incat sa iti dezvolti ideea despre cum implementezi alte elemente din casa sau apartament cu viitoarea mobila facuta pe comanda.
Vom incepe cu culorile simple, culori uni. Le gasesti pe pal si pe mdf infoliat (daca inca nu ai reusit sa te informezi despre materialele din care iti poti face mobila la comanda, iata un articol pe care il poti savura si totodata poti asimila elemente de baza in aceasta idee – https://www.dagideluxe.ro/blog/din-ce-material-comand-mobila/ ) Acestea pot avea, cum am spus mai sus, tonuri pe aceeasi culoare, finisaje diferite (mate, satinate, lucioase, cu sclipici, super mate, etc. – insa la capitolul acesta revenim). Iata un exemplu din colectia Color, de la Kronospan: Ocean Green, Mamba Green, Oxide Green. Toate sunt in culoarea verde, dar sunt diferite. Dar de la Egger – gri pietris, gri casmir, gri casmir colorat in masa, gri matase, gri deschis, gri deschis colorat in masa, gri Dakar, gri praf. Cum vi se pare? Credeti ca am terminat? Nuuuu. Gri lava, gri taupe, gri sidefat, gri cubanit, gri alb, gri monument, gri arctic, gri onix, gri diamant, gri diamant colorat in masa, gri carbune si gri grafit. Sper ca nu am omis vre-un ton. De ce am insistat sa te innebunim cu toate aceste gri-uri? Imaginativa posibilitatile care decurg din combinarea nesfarsita a acestui rafinat ton.
Prin dispunerea combinatiilor de trei, uneori chiar patru culori, nuante si texturi, putem crea diferite stari de spirit, stari care reflecta personalitatea ta sau, din potriva, iti induce anumite sentimente: increzatoare si puternice (zmeura in combinatie cu roz trandafir si imitatie de beton, poate si stejar gri), calde si familiare (bej, alaturi de cappuccino si diverse decoruri de lemn), joviale si optimiste (portocaliu in contrast cu maro inchis sau gri antracit) sau opusul, calme si discrete (albastru amurg cu gri deschis si imitatie de lemn in ton de gri, cu efect uzat de creta), prospetime si pofta de viata (verde lime in combinatii cu sorbet si stejar alb). Aceasta este doar o idee extrem de generalizata despre felul in care, combinand doar culori, poti obtine un echilibru subtil, un aspect exuberant, o nota eleganta, un aspect luxos si asa mai departe.
Despre decorurile de lemn sunt multe de spus, iar faptul ca nu cred sa existe o locuinta care sa nu aibe macar o singura piese de mobilier din lemn sau care imita lemnul, spune ceva. Si spune mult. Poti alege de la nuante deschise sau medii, stejar natural, pin, fag, pana la cele inchise, care denota masculinitate, ulm, nuc, wenge si numai. Pe oricare decor decizi sa mergi, cu siguranta iti va stransforma spatiul intr-o atmosfera calda, primitoare si naturala.
Nu ne oprim insa doar la culorile uni si decorurile de lemn. Stiai ca ai posibilitatea sa le combini si cu decoruri ce imita diverse materiale? Piatra, metal, rugina, beton, marmura, ardezie, granit si diverse imitatii de textile. Decoruri expresive, unele bogate in textura, ce imita natura bruta si nu numai.
De la decoruri dramatice, in nuante inchise, pana la albul imaculat,sau stejarul cald, in nuante medii, de la nuante monocromatice, estompate, mute, la culori exuberante, trecand prin diverse stari pe care le creaza, prin combinarea lor, rezultatul este un mobilier impresionant, care iese in evidenta.
In momentul in care aducem in conversatie si finisajele acestor culori, lucrurile iau o intorsatura favorabila. Pornind de la culori simple, plane, care estompeaza un caracter puternic al altui decor cu care vine in combinatie, trecem prin nivelul satinat, unde amintim un finisaj care iasa in evidenta si anume mat satinat, ca apoi sa fim condusi spre extreme – mat si lucios (gloss). La fiecare categorie extrema finisajele sunt diferite. Pentru variant mata, poti ajunge pana la impresia de catifea extrem de fina, care ofera un aspect luxos oricarei piese de mobilier. De asemenea sunt super mat, ultra mat, ultra mat perlat. Din nefericire, orice imagine am posta cu aceste finisaje, nu vor face dreptate vizualului. De aceea te invitam sa le vezi in paletare. Profunzimea decorurilor mate ofera o senzatie de calm si o invitatie primitoare la relaxare.
La polul opus, finisajele lucioase, au grade diferite de reflexie, de la decoruri cu o usoara impresie de luminozitate, sa spunem asa, pana la oglinda. Desi este o categorie diferita, vom mentiona tot aici si decorurile care prezinta un rezultat metalizat sau chiar imita anumite metale.
Combinand culori simple cu finisaje mate sau lucioase, adaugand si un accent lemnos, printr-un decor ce imita lemnul, pentru a calma sau sublinia contrastele, nu poate rezulta decat intr-o mobila atragatoare, cu un design expresiv.
Ne intoarcem acum privirea spre textura decorurilor prezentate. Am mentionat mai devreme impresia de catifea a unor finisaje mate. Imagineaza-ti si efectul tactil al acestei suprafete. Nu poate fi descries in cuvinte. Dar ce spunem de cele metalice? Pai, pe langa culoarea lor lucioasa, primim si textura periata, ceea ce ridica imaginea mobilierului la un alt nivel.
Decoruri speciale sunt cele a caror textura este embosata multidimensional. Aceste texturi urmaresc liniile naturale ale lemnului, oferind o impresionanta corelatie cu realitatea.
Chiar si cu nuante fabuloase, culori care ne trezesc anumite stari emotionale, finisaje de tot felul, luminozitate la grad de oglinda si textura ce impresioneaza, ai nevoie sa aduci simtul practic in casa ta. Pe langa functionalitate, vrei si un anumit grad de comoditate, iar aici ne referim la intretinerea usoara a mobilierului. Ei, nu te teme, pentru ca designerii specializati in crearea acestor decoruri, au adus pe piata o suprafata care beneficiaza de protectie impotriva amprentelor, iar aceasta este HPL Invisible Touch.
Toate aceste culori, nuante, finisaje si texturi, in combinatia potrivita, alaturi de materialele potrivite, vor creea in casa ta stilul pe care il vrei, fie acesta contemporan, modernist, futurist, minimalist, industrial, coastal, bohemian, casa de la tara, traditional, rustic, art deco, scandinav, etc. Despre aceste stiluri si altele, iti vom povesti intr-un articol viitor. Te rugam, nu il rata, deoarece acesta este cel care iti aduce culorile, finisajele, texturile si materialele impreuna, intr-o armonie perfecta.
Te-am plimbat printr-o lume de vis, de culoare, de combinatii elegante si luxoase. Acum este timpul sa te aducem cu picioarele inapoi pe pamant si sa vorbim despre partea financiara, corelata cu acest articol. Ce putem sa iti spunem este ca daca vrei linii simple, culori neutre, cu putine implicatii in finisaje si textura, platesti mai putin. Pe masura ce abordarea este tot mai profunda si te indrepti spre finisaje care isi lasa amprenta intr-o mobila rafinata, pana la decorurile fantezie, buzunarul tau se va goli drastic. Merita oare, ne intrebi? Este casa ta. Este unica. Tu esti unic. Daca lasi acest aspect sa se reflecte si in piesele de mobilier facut la comanda, cu siguranta merita.
Deci, am vorbit despre decoruri simple, despre decoruri premium, despre rezultatul implementarii lor in casa ta, atat din punct de vedere al stilului, cat si al partii financiare. Sper ca am reusit sa iti oferim o experienta optica, “senzoriala” si practica, care sa te ajute in luarea celei mai bune decizii.
Sfatul nostru este sa iti alegi stilul care te caracterizeaza (sau combinatii ale acestor stiluri), alege materialele cele mai potrivite, apoi culorile, finisajele si texturile potrivite. In acest fel nu poti sa dai gres in amenajarea casei, iar rezultatul te va uimi.
Toate decorurile, sofisticate sau nu, iti ofera toate optiunile de care ai nevoie pentru a fi original in crearea mobilierului tau.
.
Lasă un răspuns