DE CE ESTE ASA SCUMPA MOBILA LA COMANDA?
Deseori in linia noastra de activitate, primim aceasta intrebare. O intrebare corecta, care merita toata atentia. Ne-am dat seama ca sunt multe aspecte care necesita explicatii, astfel incat, tu, cel care ne oferi increderea ta si decizi sa comanzi mobila de la noi, sa fi in cunostinta de cauza, pe ce anume cheltui o suma considerabila. Prin urmare voi incerca sa prezint cat mai detaliat elementele care conduc spre raspunsul acestei intrebari.
Voi porni de la faptul ca sumele la care se invart comenzile de mobila, evident sunt comparate cu ceva. Din pacate aceasta comparatie, in majoritatea cazurilor, vine in raport cu mobila pe care o gasim de cumparat, direct din magazine. Dupa parerea noastra comparam mere cu pere, insa realitatea este alta. Prin urmare voi incepe cu o presupunere.
Deci, presupunem ca am pus ochii, intr-un magazin, pe o mobila de bucatarie, care arata destul de atragatoare, iar pretul, sa zicem 2.000 lei, pentru 2m liniari. Aflam ca este adusa din Polonia (stim ca multe mobiliere, vandute in Romania, provin de acolo) . Imagineaza-ti ce inseamna. O luam invers. In magazine cineva o monteaza pentru expozitie. Pana la acest cineva, ea a trebuit descarcata si manevrata. Pentru asta a trebuit ca un sofer sa o transporte din Polonia. Ca sa fie transportata, cineva a trebuit sa o incarce in tir. Ca sa fie incarcata, cineva a trebuit sa o ambaleze. Ca sa fie ambalata, cineva a trebuit sa o realizeze. Ca sa fie realizata, cineva a trebuit sa se ocupe de comanda materialelor, etc. Toti acesti “cineva” au salarii. Deci din pretul mobilei de 2.000 lei, trebuie platita cota parte din salarile acestor oameni. Dar nu ne oprim aici. Vorbim de ambalajele pentru transport, de motostivuitoare, de combustibil, de uzura uneltelor, de curentul si utilitatile consumate pentru productie, de personalul auxiliar al companiei producatoare (technician, contabil, etc.) si nu in ultimul rand de comisionul care trebuie platit cand vinzi prin terta parte. Poate sunt chiar mai multe cheltuieli, doar pentru aceasta mobila de bucatarie. Te intreb eu, atunci, cat a costat de fapt materialele din care este alcatuita si care este de fapt calitatea acestei mobile? Cred ca singur ti-ai dat seama de raspuns. Si atunci nu comparam oare mere cu pere?
Dar mai este. Vorbim acum despre mobila facuta pe comanda. Ce inseamna, tot prin comparatie, procesul de executie? Aici o luam in mod direct. In primul rand ai cel putin o persoana, care se dedica in totalitate doar proiectului tau. Te consileaza, iti da sfaturi din punct de vedere al designului, al trendului, al culorilor, al functionalitatii. Se deplaseaza, pe timpul si combustibilul firmei, la tine acasa, sa masoare, sa stabileasca detalii tehnice ( tine cont de prize, cabluri, tevi, deschiderea usilor, unghiuri potrivite, etc.). Iti creaza un proiect specific, il modeleaza dupa cum vrei tu schimbarile, adauga nuantele, texturile, culorile, manerele, feroneria, accesoriile, in functie de alegerea facuta de tine. Asta este doar partea pe care o vezi. Pe urma, se lucreaza la crearea documentelor tehnice, care permit executarea in cadrul atelierului, de catre tamplar. In functie de complexitatea mobilierului aceste etape, strict create pentru tine, pot dura mai mult de o zi, iar toate acestea se platesc. Nu de companie, ci de tine, in pretul final al mobilierului.
Cu toate astea, nu am ajuns la final. Este doar inceputul. Se comanda materialele. (inca un pas care este facut – munca pentru tine). La o companie de nivel foarte mare (mergem tot pe exemplul cu Polonia), se comanda material ieftin (de exemplu pal de 16mm, in loc de 18mm, cat este standardul in Romania),intr-o gama redusa de culori, pentru a negocia volume mai mari. Se comanda sute sau chiar mii de coli de pal odata (evident la un pret foarte scazut), care se debiteaza mult mai rapid cu ajutorul dispozitivelor si sabloanelor, special create pentru serie, iar feroneria sau diverse accesorii (ex. cantul de hartie), care cam fac parte din gama de jos, se cumpara tot la cantitati uriase, in aceeasi idee, pentru a tine preturile la nivel mic. Prin toate acestea, fabrica reuseste sa faca productia mai rapida si mai eficienta, astfel ca pretul pe mobila, la raft, sa devina mult mai mic.
In comparatie, o firma producatoare de mobila la comanda, in momentul in care preia comanda ta si, dupa seria de evenimente descrise putin mai sus, ajunge in punctul acesta, sa comande materialele necesare, calculeaza strict cantitatea de pal, necesara pentru comanda ta, cateva coli, stict feroneria si accesoriile specifice mobilierului tau. Si in mod normal, acestea sunt de calitate superioara (pal de 18mm, cant ABS, nu de hartie, feronerie create in Germania, etc.). Si in productia de mobila la comanda se folosesc utilaje, insa multe operatii se efectueaza manual, ceea ce cere atentie si timp, in special la finisaje.
Acuma, eu zic ca oricine vede diferenta intre acestea. Una e sa cumperi ce e mai economic in cantitati mari, iar alta sa cumperi doua, trei bucati, de calitate superioara. Nu mai insist pe aceste argumente.
Cam de la productia mobilierului, ne reintoarcem la ceea ce am povestit la inceput, in raport cu fabrica. Care sunt etapele urmatoare, in cazul mobilei facuta pe comanda? Ei bine, aceasta este incarcata in mocrobuz, de obicei, si transportata la tine acasa, pana in interior (chiar daca stai la etajul 10), unde urmeaza sa fie pozitionata. Aici, din nou, vorbim doar de mobila ta. Tot acest process este strict pentru tine. Nu incarcam 10 produse si trecem pe la fiecare sa le livram, ca un curier. De aici incepe montajul. Asta presupune timp si munca, direct in casa ta, pentru tine. Aceste servicii din urma, uneori sunt incluse in pretul final, alterori se ofera gratuit, depinde de fiecare companie ce avantaje sau promotii ofera clientilor. Sau, din pacate, ti se spune ca sunt gratuite, insa ele, de fapt, sunt deja calculate in suma pe care o platesti.
Bun, acestea sunt procedurile la modul general. Hai sa mergem si mai departe. Ce presupune mobila cumparata din comert si ce presupune cea la comanda.
In magazine, mergi tu, pe timpul tau (poate si combustibilul si uzura masinii tale), sa alegi din ce gasesti, atat ca model, dimensiuni, culoare, etc. Iti cumperi in functie de masuratorile pe care le-ai facut. Le cari tu, cu mana ta, la masina, pe scari, acasa.Iti iei inima in dinti, schita primita si incepi sa o montezi. Probabil ca mai ai nevoie si de unele unelte, care poate le ai, poate nu, poate le imprumuti de la vecinul. Dupa o perioada indelungata, sau poate chiar o zi, reusesti. Toate suruburile sunt la vedere (lucru comun mobilierului de serie).Mai pui deoparte si niste surubele, care nu s-au potrivit niciunde. Probabil erau extra in pachet J. Dar daca ai gresit masuratorile? Daca nu se potriveste? Ufff, acum chiar incepe un maraton. Telefoane, drumuri, returnari, poate si putini nervi, poate mai multi J, stress, etc Orice greseala ti-o asumi.
Vezi? Toata aceasta manopera si tot acest timp, si toti acesti nervi, tu nu le pui la socoteala. Cand facem ceva pentru prima data, nu stim sa ne apreciem timpul si munca. Nu avem cum. Pare simplu, dar cand incepi efectiv, da cu virgula.
Alta este sa vina un tamplar profesionist, la tine acasa, sa masoare, sa te avertizeze ca poate sunt necesare unele modificari, ca tine cont de tevi, scurgeri, ca poate acestea trebuie usor modificate, ca sa intre mobila cum ti-o doresti. Una este sa alegi tu configuratia, designul, modelul, materialul, manerele, calitatea acestora, in functie de bugetul tau. Una este sa stai linistit, iar dupa un timp sa te trezesti cu mobila pe perete intr-o singura zi. Nu? Tamplarul are grija sa faca si cele mai fine reglaje, astfel incat sa functioneze totul in parametric optimi. El stie exact pe ce surubele sa faca magie, ca usa sa fie centrata, nu mai la stanga, nu mai sus, etc. Pune distantiere, face aliniere. Daca se intampla o greseala, este acolo sa o remedieze imediat.
Mobila din magazine poate fi buna in spatii simple, in care nu poti gresi cu masuratorile si amplasamentul ei.
Producatorul de mobila la comanda nu vinde neaparat cantitate. Se bazeaza mai mult pe calitate. Aceasta inseamna mai mult decat mobila care o primesti. Inseamna modul in care se prezinta, modul in care comunica, intelegere, empatie, ajutor, incredere, servicii, termene precise si respectate, etc. Sunt personae care vor sa plateasca mai mult pentru incredere, professionalism, personal specializat, exclusivitate, intelegere, masuratori, montaj, lux. Cum a spus un domn foarte dragut, ca sa il citez “Unii vor sa nu fie depersonalizati prin coduri, etichete, contracte, clauze si alergatura … poate vor o strangere de mana si o relatie in plus fata de o mobila in casa” .Genial!