DIN CE MATERIAL COMAND MOBILA?
La o simpla cautare pe internet vei gasi, cu siguranta, raspunsul, la modul succinct si informativ. Afli despre cele trei tipuri uzuale de material (pal, mdf si lemn), diferentele intre ele, avantajele si dezavantajele, apoi decizi ce vrei. Dar oare este suficient? Zicem noi, ca daca tot esti la capitolul acesta si cauti informatii despre mobila, nu mai bine faci un pas mai mare si afli noutatile de pe piata, in aceasta materie? Felul in care poti combina aceste material, pentru un plus de valoare in casa ta? Ti-ar placea sa zica prietenii tai ca a trecut un designer pe acolo?
Este destul de dificil sa vorbim despre materialele din care iti poti face mobila, fara a intra in zona de design interior, ca sa iti faci o idee despre ce poti face, la tine in casuta sau in apartament. Vom incerca, totusi sa nu intram prea in detalii, insa pregatim ( sau deja le poti citi ) articole pe tema acestor materiale individuale, pe tema trendurilor in design, culorilor, decoratilor, astfel incat, inspirandu-te, sa ne dai de furca la mobila pe care o doresti, sa ne provoci printr-un model unic, care sa ne lase si pe noi cu gura cascata.
O luam usor, cu cele uzuale, cum am spus mai sus. Lemnul e lemn, asta sti deja. Ceea ce trebuie sa ai grija este ca lemnul masiv se refera la o norma generalizta. Cand vorbim de lemn, vorbim incepand de la furnir, placaj, pana la lemnul de esenta tare. Se prezinta o mobila din lemn masiv. Te uiti mai bine, e lemn de brad. Lemnul e lemn. Dar lemnul de brad este moale. Apesi putin pe el si ramane urma. Daca nu ai grija, in scurt timp va fi toata mobila ciuruita de semne. Dar se refera la ea ca fiind lemn masiv.
Mai departe – palul melaminat – este un material din care lejer faci mobila simpla. Sau nu. Prin anumite decupaje pot iesi modele excelente. Daca cauti un compromis intre pret si aspect, te pozitionezi aici. Faci carcasa din pal (ceea ce nu se vede la mobila), iar fronturile si/sau lateralele vizibile, din alt material, care ii ofera finete si rafinament. Daca bugetul e mai micut, ramai pe aceasta nisa intr-u totul. Dar ce crezi ca se intampla, daca adaugi picioare mai fancy, niste manere altfel? Dar daca ti o nuanta neutra la pal, dar pui accesorii si decoratii in culorile trendului din anul acesta? Iti spunem. Pur si simplu, dintr-o mobila din pal, iasa o piesa deosebita, care poate fi punctul de atractie in casa ta.
MDF –ul este destul de versatil. Melaminat, ca si palul, infoliat sau vopsit, pur si simplu ridica aspectul mobilierului la un alt nivel. Cand vorbim de mdf infoliat sau vopsit, canturile (marginile acestuia) sunt rotunjite, iar folia sau vopseaua le acopera intr-un mod elegant. Aici nu mai vorbim de cantul ce se pune pe margini, la pal sau la mdf melaminat. Acesta este materialul care iti ofera aspectul rustic sau classic sau chiar modern (cu frezari specifice) mobilierului. Trebuie mentionata calitatea acestui material in raport cu rezistenta la umezeala. Mult mai ridicata fata de pal.
Ambele materiale pot fi furniruite, astfel incat sa ai o combinatie si cu textura reala a lemnului. Cu toate acestea, designerii firmelor producatoare de aceste materiale, au dezvoltat anumite folii, melamine, care sunt absolut fabuloase. Efectiv simti textura de lemn la atingere. Acestea sunt din gama Feelwood, de exemplu, de la compania Egger.
Cu ce ne mai laudam in variante de material din care poti creea mobila pe comanda? Pai sa vedem. Cu o rata mai redusa de folosinta, din cauza disponibilitatii si a costurilor, mentionam placile ignifuge (Flammex), care prin reactii chimice, la caldura, creaaza o spuma de carbon ce protejeaza impotriva temperaturilor ridicate.
Laminatele compacte sunt indicate pentru standuri epozitionale, amenajari de magazine, de office-uri, datorita proprietatilor de rezistenta ridicata la zgarieturi, la lovituri, la caldura, la apa, la umezeala, la culoare, etc.
Eurolight decor sunt placile usoare, a caror miez este alcatuit din carton dispus in forma de fagure hexagonal. Este destinat ca element decorativ, crearea usilor, a pieselor de mobilier ce nu necesita o incarcatura mare.
Laminate – combina rezistenta cu designul atractiv. Acestea se pot utiliza in creearea curburilor si a modelelor, care nu pot fi realizate din celelalte materiale.
Panouri composite – sunt placi din pal sau mdf, inclusiv eurolight, acoperite cu laminate. Acestea sunt specifice pentru decoruri deosebite.
Panourile acrilice, TOPX, au proprietati care imita sticla. Un efect extraordinar in crearea unor piese de mobilier. Aceste placi sunt cantuite cu laser si tehnologie AIRTEC, cu alte cuvinte gradul de finisaj al acestora, nu permite vizualizarea zonelor de imbinare.
Panouri printate – de la sine inteles. Cu siguranta, daca alegi aceasta varianta, mobila ta vi fi la un alt nivel.
Placi Feelness Invisible Touch – sunt placi cu textura catifelata, care duce mobilierul la pragul de lux, iar senzatia la atingere nu poate fi descrisa.
MDF PET – se deosebeste de mdf-ul infoliat prin folia PET aplicata pe suprafata. Decoruri unice sunt create in acest fel.
HPL Bonded MDF – panou compozit din mdf acoperit cu un strat de HPL – creste rezistenta la umiditate. HPL este un laminat de inalta presiune, care se foloseste pentru suprafete ce necesita o durabilitate si o rezistenta deosebita la impact.
MDF Deep Black – placa speciala de mdf, pe care este aplicata pigment atat la suprafata cat si in interior.
Placi antistropi pentru bucatarie – create in concordanta cu anumite decoruri ale blaturilor de bucatarie, astfel incat sa putem realiza continuitate intre corpurile suspendate si cele inferioare, in mobila de bucatarie, pentru o eleganta superioara. Iar daca tot vorbim de blaturi de bucatarie, specificam fatul ca acestea sunt, pe partea materialelor specifice crearii mobilierelor, cu cant rotunjit, cu cant drept (se pot confectiona mese din acestea) si blaturi Slim Line, de 12mm grosime, care confera un design de lux. Dar nu ne limitam doar la acestea. Blaturile de bucatarie pot fi din piatra naturala sau din compozit.
Materialele din care poti creea mobila nu sunt doar acestea. In functie de alte companii, firme sau de imaginatia ta, resursele sunt nelimitate. Ne referim la mobila create din carton, metal, plastic, rasina epoxidica, etc.
Cea mai buna decizie este cea luata in cunostinta de cauza. Am facut prezentarile cu posibilitatile din care poti sa ceri sa ti se faca mobila la comanda. Detaliile despre fiecare le poti cere direct de la producatorul de mobila la comanda, cu care vrei sa lucrezi, care, de asemenea, in functie de ce ai nevoie, te va si sfatui in legatura cu varianta care ti se potriveste mai bine. Cu toate acestea, cum am mentionat mai devreme, pregatim articole cu specificatii atribuite fiecarui material in parte. Esti informat, ai doar de castigat!
Lasă un răspuns